10 tips voor een winterklare fiets(tocht)!

De herfst is in het land, de winter nadert: een goed moment om eens te na te gaan of jij en jouw fiets klaar zijn voor de koudere (en nattere) seizoenen. Tien nuttige tips.

Voor het vertrek:

 

 1. Winterdagen zijn (vroeg)donkere dagen: goed werkend licht is dus zeer belangrijk. Dynamo's van lage kwaliteit beginnen soms te slippen in de regen, ga dus eerder voor een dynamo van goede kwaliteit, een naafdynamo, of goed zichtbare LED-verlichting met (voldoende opgeladen!) batterijen.
   
 2. Wat extra reflectoren kunnen, om dezelfde reden, zeker geen kwaad.
   
 3. Controleer het profiel van je banden en vervang ze als het profiel te ondiep is. Sneeuw, regen en ijzel zorgen voor extra slipgevaar.
   
 4. Kijk na of je remmen goed afgesteld staan en nog in goede staat zijn, want ook die komen goed van pas bij een gladder wegdek. Beschadigde buitenkabels (rem en versnelling) laten het insijpelen van water toe. Dit verhoogt de kans op vastroesten en/of vriezen. Deze laat je dus best voor de winter vervangen.
   
 5. Verdeel je bagage goed over (de verschillende zijden van) je fiets.
   
 6. Hou je ketting gesmeerd & je banden opgepompt. Dat is niet alleen veiliger, maar die onderdelen gaan zo ook een pak langer mee.

Tijdens de rit:

 

 1. Draag signalisatiekledij en liefst ook een fietshelm.
   
 2. Een kleine omweg levert dikwijls ook een veiligere fietsroute op. Neem een kijkje op http://fietsrouteplanner.gentfietst.be/ .
   
 3. Steek je arm uit om de richting aan te geven, dat is wettelijk verplicht!
   
 4. Let op de dode hoek bij vrachtwagens, bussen en landbouwmachines. Zorg dat jij de chauffeur ziet in zijn spiegels. Hou voldoende afstand.

 

De Fietsambassade wenst je alvast veel veilig winters fietsplezier!

Laatst gewijzigd
vr 20 okt 2017