3 vrijwilligers van de Fietstaxi aan het woord

De Gentse fietstaxi is er voor minder mobiele personen in Gent. De chauffeurs van de fietstaxi's zijn een mix van nieuwkomers en minder nieuwe Gentenaars. Ze kregen een degelijke opleiding om met de fietstaxi te rijden.

Maak kennis met...

 • Minnert, 33 jaar, begeleider van mensen met een verstandelijke beperking
 • Yaro, 66 jaar, gepensioneerd, verhuisde 13 jaar geleden van Tsjetsjenië naar België
 • Cathy, 59 jaar, heeft haar eigen cateringbedrijf
vrijwilligers TriVelo
Vrijwilligers Minnert (links), Yaro (midden) en Cathy (rechts)

Interview

Waarom werd je vrijwilliger bij de Gentse fietstaxi?

 • Minnert: Ik werk nachtshifts, telkens 7 nachten waarna ik 14 dagen / nachten vrij ben. Om tijdens die dagen toch een nuttige tijdsbesteding te hebben, ging ik op zoek naar vrijwilligerswerk. Na wat Googlen kwam ik bij de Fietstaxi terecht. Ik vond het interessant dat de drempel zo laag is: fietsen is niet moeilijk en ik kan zelf kiezen wanneer ik werk.

 

 • Cathy: Ik had ergens reclame gezien van de Fietstaxi en vond het meteen interessant want ik was op zoek naar een manier om meer te bewegen. Nu combineer ik dus het aangename aan het nuttige. Het doel sprak me ook erg aan: mensen met een beperking helpen. Daarvoor combineer ik het vrijwilligerswerk graag met mijn vaste job.

 

 • Yaro: Toen ik met pensioen ging, wilde ik niet in een 'leegte' vallen. Daarom wilde ik graag vrijwilligerswerk doen. Ik ging even aan de slag bij de voedselbank maar dat was te zwaar voor mijn rug. Toen vond ik de Fietstaxi via internet. Ik ben blij dat ik me nu nog nuttig kan maken op een leuke en actieve manier.

Wat is een van de leukste ritten die je al deed?

 • Minnert: Ik kom niet meteen op een specifieke rit maar ik vind het altijd leuk om met senioren rond te rijden. Dat zijn altijd gezellige mensen en ik kom er goed mee overeen.

 

 • Cathy: Een van de eerste ritjes die ik deed was met een oudere vrouw die me zei "ik ben blij dat je dit doet want zo kom ik na 5 jaar nog eens buiten", dat raakte me. Met de auto reed ze niet meer en tram en bus vond ze niet aangenaam. In de fietstaxi kon ze rustig genieten van de rit. Ik hoor vaak gelijkaardige verhalen: mensen die zich comfortabeler voelen in de fietstaxi dan in bv. een auto of OV naar het centrum te gaan.

 

 • Yaro: Een paar dagen geleden vervoerde ik een koppel van woonzorgcentrum Zilversterre, gewoon een plezierritje. We reden door het park en ze haalden samen herinneringen op van tientallen jaren geleden: hoe ze elkaar ontmoet hadden bij de fontein bijvoorbeeld. Ik vond het mooi om te zien hoe blij ze ervan werden en dat ze al die leuke herinneringen ophaalden. Ze hebben me op het einde ook oprecht bedankt voor de rit, dat deed me deugd. Zo zijn er veel fijne verhalen. Van de tiener die met een gebroken been naar het internaat moest geraken tot de senioren die naar de optreden van de Gentse feesten wilden op een leuke en veilige manier en onderweg vrolijk zwaaien naar passanten. Heerlijk!

Wat vind je het leukst aan vrijwilliger zijn bij de Fietstaxi?

 • Minnert: Ik vind de flexibiliteit heel handig. De medewerkers van de Fietstaxi geven een seintje als er geplande ritten zijn en dan kan ik, net als andere vrijwilligers, laten weten welke momenten passen. Daarnaast vind ik het ook interessant om kennis te maken met mensen met een beperking.

 

 • Cathy: De sfeer in de groep vrijwilligers en medewerkers is heel gezellig. Het is een diverse groep van mensen met verschillende afkomsten, talen, leeftijden enzovoort. Dat sociale is voor mij echt belangrijk. Ik maak dus ook graag een praatje met de mensen die ik vervoer.

 

 • Yaro: Het vrijwilligerswerk bij de Fietstaxi doet me goed: fysiek én mentaal. Ik vind het heerlijk om een babbeltje te slaan met alle verschillende mensen die ik vervoer  en zie hoe de stad leeft. Ik ben dankbaar voor de voldoening die ik haal uit het geluk van de mensen die ik vervoer.
Laatst gewijzigd
di 23 mei 2023