Lentekuis voor je fiets in 5 stappen

 

1. Controleer je fietsbanden

In de winter is het handig om je banden wat zachter te zetten omdat je dan meer grip hebt op de gladde weg. Nu we (hopelijk) van de sneeuw af zijn, pomp je je banden weer stevig op zodat je vlotter kunt fietsen. Door op je fietsband te duwen, voel je of het nodig is om te pompen. 

Controleer ook even de slijtage aan je buitenbanden. Kleine scheurtjes kunnen plots groter worden en voor schade aan de binnenband zorgen. Verwijder grind of steentjes die vastzitten in de gleufjes van je fietsband.

 

2. Vervang (de batterijen van) je fietslichtjes

Goede fietsverlichting is onmisbaar om veilig de baan op te gaan. Controleer dus of je lichten vooraan en achteraan nog goed werken.

Werken ze niet meer? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Sommige fietslichtjes kun je gewoon opladen, bij andere moet je de batterijen vervangen. Zijn je fietslichtjes gekoppeld aan een dynamo? Dan spring je best eens binnen bij een fietsenmaker in jouw buurt of in een van onze Fietspunten.

Tip: je kunt altijd terecht in de twee Fiets-o-maten van de Fietsambassade om nieuwe fietslichtjes te kopen. Je vindt ze onder De Krook en aan fietsenparking Korenmarkt.

 

3. Ontvet en smeer je ketting

Ahh, het geluid van een piepende fietsketting, weg ermee! Met een goed ingesmeerde ketting fiets je vlotter en voorkom je roest.

 

Fietsketting smeren

 

Zeker als het een tijdje geleden is dat je je ketting onderhouden hebt, kun je die beter eerst even schoonmaken voordat je hem smeert. Spuit de fietsketting in met kettingontvetter en reinig hem met een doekje.

Smeer daarna je ketting met een druppelflesje tussen het achterste derailleurwieltje en het voorblad. Houdt het flesje steeds op dezelfde plek en draai met de pedaal zodat je de volledige ketting kunt insmeren. Werk af door met een doek het overtollig vet af te wrijven. 

 

4. Kuis je fiets

Fan van een schone, blinkende fiets? Dan is dit het moment om de mr. of mevr. proper in jezelf naar boven te brengen. Kuis je fiets met een tuinslang of een emmer water. Let erop dat je je remmen en remkabels niet te nat maakt.

Aangekoekt vuil kun je verwijderen met een spons of borstel. Eventueel kun je ook een beetje fietsreiniger toevoegen aan het water maar dat is meestal niet echt nodig. 

 

5. Controleer je remmen en kabels

De remmen zijn een van de belangrijkste onderdelen van je fiets. Daarom is het belangrijk dat ze altijd in een goede staat zijn. Check of je remblokjes nog mooi zijn van vorm en er voldoende rubber aan zit. 

Merk je dat het remmen of schakelen de laatste tijd minder vlot gaat? Of zie je roest aan je kabels? Dan zijn je versnellings- of remkabels aan onderhoud of vernieuwing toe. Ook hiervoor kun je terecht in een van onze Fietspunten.

 

Bonus: een beetje versiering

Misschien wil je je propere fiets wel een nieuwe look geven? Een mooi fietskrat, lichtjes in je wiel, stickers op je frame of een leuke slinger aan je stuur, er zijn veel manieren om je fiets te versieren. 

Pimp jij je fiets? Deel de foto en tag ons op Twitter, Instagram of Facebook.

 

Fietsversiering

 

Dernière modification
19/04/2021 - 10:42