Fietslessen voor volwassenen: Mayyada vertelt

In Gent wordt vaak en veel gefietst. En terecht: fietsen is gezond, milieuvriendelijk en vaak de snelste manier om je in de stad te verplaatsen. Toch zijn er nog heel wat volwassen Gentenaren die niet kunnen of durven fietsen. Ze hebben het als kind nooit geleerd, zijn bang om zich in het drukke stadsverkeer te begeven of hebben al lang niet meer gefietst. Voor hen zijn er fietslessen voor volwassenen.

Wij gingen praten met Mayyada, die sinds de lente van 2021 deelneemt aan de fietslessen.

MayyadaWaarom wilde je leren fietsen?

Mijn kinderen kunnen of leren ook fietsen en ze vroegen regelmatig waarom ik niet meefietste. Ik zie graag families die bijvoorbeeld samen naar het park gaan met de fiets. Ik wil dat ook graag kunnen doen met mijn man en kindjes. Bovendien is de fiets in de stad heel handig, niet zo duur en geeft het je veel vrijheid om je te verplaatsen.

Vroeger, toen mijn kinderen nog kleiner waren of toen ik zwanger was, vond ik vaak de tijd niet. Maar onlangs heb ik dus de stap gezet om te leren fietsen, daar ben ik blij om.

Wat vind je van de fietslessen?

Toen ik startte had ik nog nooit gefietst. Het balanceren en sturen vond ik eerst moeilijk maar ik was er tijdens de eerste les al snel mee weg.

Ik vind dat fietsen echt goed aangeleerd wordt. De instructeurs geven duidelijke uitleg over de basis (stoppen, starten, sturen) en ik krijg voldoende tijd om te oefenen.

In het begin oefenen we op een locatie waar geen verkeer is. Toen het fietsen al wat vlotter lukte, gingen we ook de straat op. Dat doe ik graag en ik hoop nog stevig te verbeteren. Op dit moment voel ik me nog wat onzeker omdat ik de verkeersborden en verschillende types van fietspaden nog niet goed ken. Maar daar krijgen we later ook nog meer uitleg over.

Ga je blijven fietsen wanneer de lessen afgelopen zijn?

Na de fietslessen ga ik aan een voordelig tarief een eigen fiets kopen net zoals die waar ik nu mee oefen. Ik wil dus zeker blijven fietsen. In het begin zal ik nog wat fietsen in het park tot ik er echt goed in word. Daarna kan ik misschien ook met de fiets naar de winkel, de dokter of naar school met mijn kindjes.

Wat zou je zeggen tegen mensen die misschien ook willen leren fietsen?

Ik ken veel vrouwen die graag zouden willen fietsen maar het niet durven. Ik zou hen aanraden om deel te nemen aan de fietslessen om zo hun angst te overwinnen. De instructeurs helpen je heel goed op weg en je krijgt duidelijke uitleg. Je kunt iets in het begin heel moeilijk vinden maar als je oefent en in jezelf gelooft, komt het goed.

Ik raad de fietslessen nu al volop aan aan vriendinnen van mij. Ook mijn man volgt op een andere dag fietslessen. Ik ben trots op mezelf en heel blij dat ik deelneem aan de lessen. Dat wens ik anderen ook toe.

Ontdek hier meer informatie over fietslessen voor volwassenen.

Dernière modification
20/03/2024 - 16:20