De fiets is het snelste en gemakkelijkste vervoermiddel in de stad. Die wil je dus liefst niet kwijtraken. Hoewel er geen waterdichte garanties bestaan om fietsdiefstal te voorkomen, zijn er toch een aantal dingen die het de fietsdief knap lastig maken. We zetten ze even voor jou op een rijtje.
1. Registreer je fiets op mybike
mybike.belgium.be is een online fietsregistratieplatform van de overheid dat jouw fiets beschermt tegen fietsdiefstal. Registreren kan met je e-id, it's me, e-mail of code via sms. Op de website kun je vervolgens je fiets koppelen aan jouw identiteit door oa. factuur, foto's en serienummer van je fiets up te loaden.
Je ontvangt nadien een persoonlijk, moeilijk te verwijderen sticker met QR code per post.
Kleef de sticker op een zichtbare plaats op je fiets om dieven af te schrikken. Als je een tweedehands fiets koopt of te koop ziet, kun je door de QR code te scannen met je gsm ook controleren of de fiets niet als gestoleen opgegeven staat. Als je fiets vermist is, kan de politie je fiets zo ook makkelijker opsporen.
2. Parkeer aan een vast voorwerp
Een fiets die bevestigd is aan een vast fietsrek is lastig mee te nemen. Indien mogelijk, maak een wiel én het frame vast. Zo voorkom je dat een dief het wiel losmaakt van de rest en enkel het wiel achterlaat. Extra veilig zijn? Maak het slot vast in de buurt van je ventiel en niet dicht bij de grond.
3. Gebruik een beugel -of vouwslot met sleutel
Een beugelslot of vouwslot zijn het veiligst. Je kunt deze combineren met een ringslot, stalen ketting of kabelslot. Krulsloten of cijfersloten raden we af omdat die makkelijker te openen zijn.
4. Check het ART-keurmerk van je fietsslot
Het ART keurmerk geeft aan hoe goed een fietsslot je fiets beveiligt. Een goed fietsslot heeft een score van minstens twee.
5. Maak je accessoires goed vast
Heb je accessoires zoals een kinderzitje op je fiets? Dan is het een goed idee om die stevig te bevestigen en vast te hangen. Zo kunnen ze er niet eenvoudig afgenomen en apart verkocht worden.