5 tips om fietsdiefstal te voorkomen

De fiets is het snelste en gemakkelijkste vervoermiddel in de stad. Die wil je dus liefst niet kwijtraken. Hoewel er geen waterdichte garanties bestaan om fietsdiefstal te voorkomen, zijn er toch een aantal dingen die het de fietsdief knap lastig maken. We zetten ze even voor jou op een rijtje.

1. Markeer je fiets

Laat je fiets markeren met je rijksregisternummer. We kleven een moeilijk te verwijderen sticker op je frame. Gemarkeerde fietsen worden minder snel gestolen. Als hij toch gestolen wordt, is de
kans groter dat je hem terugziet. Laat je fiets markeren bij het
Fietsendepot en de Fietspunten van De Fietsambassade Gent. Ontdek hier alles over fietsmarkeren.

2. Parkeer aan een vast voorwerp

Een fiets die bevestigd is aan een vast fietsrek is lastig mee te nemen. Indien mogelijk, maak een wiel én het frame vast. Zo voorkom je dat een dief het wiel losmaakt van de rest en enkel het wiel achterlaat. Extra veilig zijn? Maak het slot vast in de buurt van je ventiel en niet dicht bij de grond. 

3. Gebruik een beugel -of vouwslot met sleutel

Een beugelslot of vouwslot zijn het veiligst. Je kunt deze combineren met een ringslot, stalen ketting of kabelslot. Krulsloten of cijfersloten raden we af omdat die makkelijker te openen zijn. 

4. Check het ART-keurmerk van je fietsslot

Het ART keurmerk geeft aan hoe goed een fietsslot je fiets beveiligt. Een goed fietsslot heeft een score van minstens twee.

5. Maak je accessoires goed vast

Heb je accessoires zoals een kinderzitje op je fiets? Dan is het een goed idee om die stevig te bevestigen en vast te hangen. Zo kunnen ze er niet eenvoudig afgenomen en apart verkocht worden. 

 

 

Laatst gewijzigd
wo 29 mrt 2023