De eerste fietservaring van je kind
Kinderfietsje kopen? Kies de juiste maat
Vooral wanneer je kind voor het eerst leert fietsen, is het belangrijk dat hij / zij makkelijk aan de grond kan maar ook al wat kan doortrappen. Kies daarom zeker de juiste maat fiets. Hoe? Als je kind op het zadel zit moet zijn / haar been bijna volledig gestrekt zijn op de onderste trapper.
Zelf leren fietsen zonder steunwieltjes in drie stappen
- Laat je kind zich afduwen van de grond en een eindje doorbollen. Zo leert je kind evenwicht te houden.
- Je kind kan nu oefenen met trappen op de pedalen. Houdt je kind in het begin nog vast aan het zadel of met een leerstang. Als je merkt dat het beter en beter lukt, kun je voor korte eindjes loslaten.
- Leer je kind op tijd te stoppen. Dit is natuurlijk heel belangrijk voor de veiligheid. Leg daarom uit hoe hij / zij de remmen kan gebruiken en dat je bij het stoppen een voet op de grond zet.
Ga veilig op pad
Vermijd in het begin drukke wegen. Als je kind nog maar net leert fietsen, zal het onvermijdelijk enkele keren vallen. Dat is niet erg maar het moet wel op een veilige manier gebeuren. Een fietshelm dragen is in België niet verplicht maar voor kinderen wel sterk aangeraden.
Daarnaast is ook de locatie belangrijk. Een plein of rustige straat zijn ideaal voor de eerste pogingen. Daarna kun je het ook proberen op rustige wegen met ruime fietspaden of in fietsstraten.
Samen op pad
Samen op fietstocht? Yes please!
Als je kind zelf al kan fietsen, vind die het super om met de eigen fiets mee op pad te gaan. Jongere kinderen kunnen altijd mee in de bakfiets of in een kinderzitje of aanhangkarretje. Plan onderweg pauzes in voor een snack of speelactiviteit. Je kunt ook een beloning voorzien op het einde of een spelletje spelen onderweg (bv. zoek een witte hond) voor wat extra motivatie.
Ontdek onze 2 fietsroutes op maat van gezinnen: Kinderfietsroute Blaarmeersen en Kinderfietsroute Gentbrugse Meersen.
Fietsvakantie met het gezin
Fietsvakanties zijn niet alleen geweldig leuk maar natuurlijk ook gezond. Aarzel niet om er een te plannen met je kinderen erbij. Door op voorhand al een paar keer een fietstocht te doen, kun je inschatten hoeveel kilometer je per dag zal kunnen afleggen. Houdt die afstand behapbaar en plan regelmatig pauzes in.
Met een eigen kaartje kunnen je kinderen zelf zien hoe ver ze al gefietst hebben en hoe ver het nog is tot de volgende stop. Zo hebben ze altijd een doel voor ogen.
Neem niet te veel spullen mee. Enkele snacks zijn handig maar onderweg vind je sowieso ook andere eetgelegenheden. Speelgoed is bij een fietstocht meestal niet nodig. Op plekken waar je stopt (zoals campings) is vaak wel wat speelgoed voorzien en met de fantasie van je kinderen vinden zo sowieso wel iets om zich mee te amuseren. Lees hier meer over hoe je je fietsvakantie kunt plannen.
Kriebelt het om samen met je kinderen te fietsen? Ontdek kinderfietsjes, tandems, bakfietsen en meer om samen op pad te gaan in ons huuraanbod.