Fietstrommels & buurtfietsenstallingen

Buurtfietsenparking

In Gent neemt het aantal fietsers jaar na jaar toe. Dat is goed voor de mobiliteit in de stad, maar het zorgt er mee voor dat er steeds meer fietsen gestald worden op het openbaar domein. Niet alle stoepen in Gent zijn voldoende breed om fietsen zonder hinder voor kinderwagens of rolstoelen te stallen. Een fiets die op straat staat gestald, wordt ook gemakkelijker gestolen. Toch is het niet altijd handig of mogelijk om je fiets binnen te zetten. In heel wat woningen is er daarvoor niet voldoende plaats. 

Daarom zoekt het Mobiliteitsbedrijf steeds naar nieuwe manieren om fietsen comfortabel en veilig te kunnen parkeren. Een van de mogelijke oplossingen zijn de buurtfietsenparkings. Er is er een in de Brugse Poort (in het Park Luizengevecht) met 10 fietsplaatsen en in Karperstraat 2, met 22 plaatsen, waarvan 3 plaatsen voor elektrische fietsen en 2 voor smalle bakfietsen.

Buurtbewoners kunnen een fietsstandplaats huren (65 euro per jaar per plaats en maximaal 2 fietsplaatsen per adres) als ze aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • gedomicilieerd zijn in Gent;
  • de woning mag enkel via een gewone voordeur toegang hebben tot de straat, en dus niet via de achterkant of de zijgevel;
  • niet beschikken over een garage of een van op het openbaar domein toegankelijke bergplaats voor de fiets;
  • niet in het bezit zijn van een tweede bewonerskaart voor autoparkeren (of de tweede bewonerskaart eerst inleveren).

Interesse in een plek? Stuur een mailtje naar fietsendepot.defietsambassade@stad.gent en geef je naam, domicilieadres en telefoonnummer door + het aantal plaatsen dat je wenst (1 of 2). Indien er geen plaats meer is voegen we je toe aan de wachtlijst.

Lees hier het reglement voor parkeren in de buurtfietsenparkings.
 

Fietstrommels

Fietstrommels zijn overdekte en afsluitbare fietsenstallingen op de openbare weg. 

De fietstrommels worden beheerd door de Fietsambassade Gent en staan in de Denderlaan (2 stuks), Doorgangstraat, Makelaarsstraat, Bijlokevest, Blekerijstraat, Auguste Van Ooststraat, Gebroeders De Smetstraat, Reinaertstraat, Johannes Hartmannlaan, Jan Verspeyenstraat, Meersstraat, Robert Rinskopflaan, Drapierstraat, Nekkersputstraat, Reginald Warnefordstraat, Kruisboogstraat, Bassijnstraat, Drietorekensstraat en de Centrumlaan.

We plaatsen geen nieuwe trommels en trommels die kapot zijn worden niet opnieuw vervangen.

Wil je een plaats in een bestaande trommel? Mail naar fietsendepot.defietsambassade@stad.gent.


Fietskluizen

Ten slotte verhuren we ook een aantal fietskluizen, onder meer aan de P+R parking Gentbrugge (Land van Rodelaan en Braemkasteelstraat), aan het postkantoor in Mariakerke centrum (Brugsesteenweg) en in de parkeergarage van het Sint-Pietersplein (P10 - verhuur in combinatie met huur plooifiets).


Bekijk de tarievenlijst.