Altijd vlot op weg met jouw fietsonderhoudkalender

Gentenaars houden van hun fiets. Als je dit leest, wil je waarschijnlijk ook goed zorg dragen voor je fiets. Daarom is het belangrijk dat je de verschillende onderdelen regelmatig controleert en op tijd onderhoudt.

Met dit handige overzicht weet je precies wanneer het tijd is om je fiets wat extra liefde te geven.

Bij elke rit

  • Check je fietsverlichting. Je fietslichtjes moeten altijd werken als je de fiets opspring in het donker. Zeker in de herfst en winter is het dus belangrijk om elke keer dat je fietst, je verlichting even te checken. Nieuw fietslichtje nodig? Je kunt 24/7 terecht in onze fiets-o-maten onder De Krook en in de fietsenparking Sint-Michiels. 

 

Maandelijks

  • Bekijk je fietsketting en smeer indien nodig. Hoe vaak je precies moet smeren, hangt af van hoe veel je fietst en welke olie je gebruikt. Maakt je ketting een piepend geluid, voelt die droog aan of heeft het de afgelopen tijd stevig geregend of gesneeuwd, dan is het tijd om te smeren. Check ook even of de ketting erg vuil is en misschien eens schoongemaakt moet worden. Doe dit dan eerst met ontvetter en een borsteltje.
  • Check je bandenspanning en pomp op indien nodig. Duw met je hele lichaamsgewicht op het zadel of stuur. Als de band sterk induwt, is het tijd om bij te pompen. Gebruik je je fiets dagelijks, dan doe je dit best nog iets vaker: zo'n 2 keer per maand. Je kunt de maximale bandenspanning vinden op de zijwand van je band. Voor een gewone stadsfiets is dit meestal zo'n 4.0 bar.

 

Halfjaarlijks

Deze check doe je best eens voor en na de winter.

  • Controleer de spanning van je fietsketting. Als je ketting wat los hangt, is het tijd om deze aan te spannen. Een losse ketting valt makkelijker af en zorgt ervoor dat je minder vlot fietst. Tenzij je zelf erg handig bent en de juiste tools in huis hebt, spring je best een binnen in een van onze Fietspunten of een lokale fietsenmaker.
  • Check je remkabels en remblokjes. Als de groeven van je remblokje weg zijn, je er aluminium schilfers aan vindt of je scheuren of roest aan de kabels ziet, spring je best eens binnen bij een fietshersteller om ze te laten nakijken en mogelijks vervangen.
  • Kijk of er nog voldoende profiel op je banden zit en of er geen scheurtjes zichtbaar zijn. Zijn de groeven in je fietsband niet goed meer zichtbaar of zie je scheurtjes? Dan is het tijd om je buitenband te laten vervangen want die is dan minder sterk en lekbestendig.

 

Jaarlijks

  • Controleer je fiets op loszittende onderdelen, kapotte spaken en roestplekken. Vind je iets dat niet helemaal in orde is? Spring eens binnen in een van onze Fietspunten of een lokale fietsenmaker om je fiets te laten nakijken en indien nodig te herstellen. Stel dit niet uit om verdere schade en kosten te voorkomen.

 

Heb je iets opgemerkt waar werk aan is of laat je je fiets liever nakijken door een professional? Spring zonder afspraak binnen in een van onze Fietspunten.

Laatst gewijzigd
vr 22 okt 2021