De winnaars van de Gouden Spaak 2022 zijn...

Na veel wikken en wegen van de jury en stemmen van meer dan 1.300 Gentse fietsfans is de knoop doorgehakt. De winnaars van De Gouden Spaak zijn bekend!

Organisatie: Let's Save Food

Let’s Save Food! voorkomt voedselverlies door met de fiets voedseloverschotten te verzamelen en te verdelen als weerwoord op klimaatwijziging, armoede en vóór meer sociale verbinding.

"Dag in dag uit gaan de vrijwilligers van Let's Save Food de strijd aan tegen voedselverspilling door voedseloverschotten met de fiets af te halen bij verschillende handelaars. Door weer en wind, telkens op hun stalen ros. De opgehaalde voeding wordt verdeeld aan wie het gebruiken kan en wil. Zo bereiken ze een diverse groep van gebruikers: wie het financieel wat moeilijker heeft of wie duurzaam voeding wil redden."
- een van de vele fans die Let's Save Food nomineerde

Kom hier meer te weten over Let's Save Food!

 Eervolle vermelding voor de andere genomineerden:

De Fietsersbond van Gent en Fietskeuken Gent.

 

Persoon: Sophie De Brabander

Sophie De Brabander richtte Madam Vélo op, een fietscommunity voor vrouwen met als doel meer vrouwen op de fiets krijgen van koersfiets, mountainbike, pistefiets, gravel, trekking, …

"Sophie is gepassioneerd door fietsen. Ze zet zich met haar vereniging Madam Vélo in om fietsen voor vrouwen te promoten. Enkele jaren geleden heeft ze ook de Mont-Ventoux beklommen. Daar kan ik alleen maar respect voor hebben!"
- een warme boodschap van iemand die Sophie De Brabander nomineerde

Lees hier meer over Madam Vélo.

 (Teamgenoot van Sophie De Brabander, Sofie Verhalle)

Eervolle vermelding voor de andere genomineerden:

Sander Vandenberghe (Cargo Velo) en Yves De Bruyckere (Fietsersbond Gent).

 

Project: Buitenspel

Buitenspel wil via het verhuren van aangepaste fietsen personen met een handicap aan het fietsen te krijgen, solo of met een tandem! Daarnaast geven ze ook advies bij de aanschaf van een eigen fiets.

"Buitenspel is een fantastische verhuurdienst voor aangepaste fietsen. De mensen die zich hiervoor inzetten zijn heel geëngageerd, gemotiveerd en passioneel om integratie voor personen met een beperking mogelijk te maken! Het is een mooi voorbeeld van een project dat door de bevlogenheid van medewerkers uitgroeide tot een heuse verhuurdienst."
- lovende woorden van een enthousiasteling die Buitenspel nomineerde

Hier vind je meer informatie over Buitenspel.

 Eervolle vermelding voor de andere genomineerden:

Op Wielekes Gent en Critical Mass Gent.

 

Bedrijf: Cargo Velo

De duurzame fietskoerier voor de binnenstad. Begonnen in Gent, maakt intussen ook het mooie weer in Antwerpen en Brussel.

"Cargo Velo is een pionier in zijn sector. Ze zetten al jaren in op duurzame logistiek in Gent en konden zo al duizenden bestelwagenritten uitsparen uit de stad, wat de schadelijke uitstoot vermindert. Cargo Velo is sociaal, genderneutraal en milieuvriendelijk, zonder compromis, ondernemend en innovatief. Een coöperatieve bende fietsleveraars, prachtig toch!"
- een van de mooie boodschappen bij de nominaties van Cargo Velo

Ontdek hier alles over Cargo Velo.

(Sander Vandenberghe, co-founder van van Cargo Velo)

Eervolle vermelding voor de andere genomineerden:

Blue Bike en o2o.

 

Juryprijs: Yves De Bruyckere

Al meer dan een decennium de drijvende kracht achter de Gentse afdeling van de Fietsersbond.

"Yves zet zich al jaren in voor een fietsvriendelijke stad. Hij heeft al ontzettende veel gerealiseerd en gesensibiliseerd, altijd constructief en vriendelijk. Hij is een niet aflatende kracht in de Gentse fietsscène."
- enkele van de lovende woorden bij de nominaties van Yves

Check hier de blog van De Gentse Fietsersbond.

(Yves Debruyckere van de Gentse Fietsersbond)

 

Bekijk hier het fotoalbum van het feest voor onze 5e verjaardag.

Laatst gewijzigd
wo 17 jan 2024