Het verhaal achter de muurschildering in Fietspunt Gent Sint-Pieters

Net zoals in Fietspunt Onder De Krook, pronkt nu ook in het vernieuwde Fietspunt Gent Sint-Pieters een mooie muurschildering. Als je het Fietspunt via de ingang aan de Voskenslaan betreedt, valt je oog ongetwijfeld meteen op het kleurrijke kunstwerk waar je langs wandelt.

Wij stelden enkele vragen aan kunstenaar Han Coussement die de muur met maar liefst 28 liter verf onder handen nam.

 

Han Coussement voor Fietspunt Gent Sint-Pieters 

 

Wat inspireerde je voor deze muurschildering?

Ik liet me voor deze opdracht inspireren door het concept rond De Fietsambassade: het plezier van fietsen mogelijk maken voor iedereen. Toen ik begon met schetsen, dacht ik na over wie dat fietsplezier bij mij heeft opgewekt. Het beeld van mijn opa die me als 'klein manneke' overal meenam met de fiets, sprong meteen in mijn hoofd. Vooral de momenten waarop hij me leerde om mijn eigen banden te herstellen, bleef me bij. Ik leerde enorm veel van hem en het rijplezier dat hij me meegaf, is nog altijd belangrijk voor mij. Deze verhalen vormden de basis van de muurschildering in het Fietspunt.

 

Hoe zou je je stijl omschrijven?

Vroeger spoot ik vooral graffiti maar na een tijd ging ik op zoek naar een betere manier om mijn creativiteit toe te passen. Dan ben ik meer gaan inzetten op schilderkunst, wat ik ook gestudeerd heb. Toch miste ik dat creëren op groot formaat in de openbare ruimte, het unieke en ruwe canvas en de snelheid van graffiti.

Nu heb ik een mooie samenhang gevonden tussen die twee werelden. Ik werk voornamelijk met muurverf, rollers en penselen. Af en toe komt er nog een spuitbus aan te pas. Dat mengen van verschillende technieken ligt nog altijd aan de basis van mijn artistiek onderzoek. 

 

Wat is je favoriete onderdeel van deze muurschildering? 

Dat is een moeilijke vraag. Ik ben altijd al fan geweest van portretten en hier heb ik er vier aan bod laten komen. Toch kies ik hier voor de blauwe achtergrond. Het klinkt misschien vreemd maar die is zo groot en er gebeurt enorm veel met verschillende tinten. Daarom vind ik het heerlijk vind om naar te kijken (en was het ook heel leuk om te schilderen).

 

Volg Han Coussement op Instagram. 

Ontdek meer over het vernieuwde Fietspunt Gent Sint-Pieters.

 

Laatst gewijzigd
wo 2 jun 2021