5 tips om veilig in het donker te fietsen

De herfst is volop bezig en dat betekent: fietsen in het donker. Dan is het meer dan ooit belangrijk dat je veilig de baan op gaat. Daarom delen wij onze tips met jou. Want euh… we zien u graag!

1. Zorg voor goede verlichting

De beste manier om goed zichtbaar te zijn in het donker is met fietslichtjes. Een wit licht vooraan en een rood achteraan zorgen dat andere weggebruikers je vlot zien. Je hebt tegenwoordig ook kleurrijke verlichting voor in je wiel die je extra kan doen opvallen.

Richt je koplamp een beetje naar beneden. Zo zie je de grond voor je goed en verblind je je tegenligger niet.

Check ook regelmatig of je fietslichtjes nog goed werken zodat je niet plots zonder zit. Nieuwe lichtjes nodig? Je kunt ze vinden bij lokale fietsenwinkels of in onze fietsautomaten aan De Krook of Korenmarkt. 

2. Laat het donker je niet afschrikken

Misschien ben je wat onzekerder om te fietsen wanneer het donker is maar probeer dat van je af te zetten. Geniet van de frisse lucht en bewonder de lichtjes in de stad. Bovendien is fietsen ook nu heel gezond. Het kan in het begin even wennen zijn maar binnen de kortste keren loopt het op wieltjes!

3. Kies voor opvallende kleding

Met een zwarte jas val je minder op dan met een witte of gele. Toch fan van donkere kleding? Geen probleem! Je kunt op andere manieren een vleugje fluo toevoegen aan je outfit. Een fluohesje blijft een makkelijke optie. Als je het stijlvoller wilt aanpakken, kun je ook gaan voor een bandje rond je arm of fluoaccent op je helm of rugzak. 

4. Bepaal je route

Fietstochtje gepland? In de stad zijn de meeste wegen goed verlicht maar langs velden is dat soms minder. Kies bij voorkeur voor een route die goed verlicht is en die je kent. Zo kun je zelfverzekerder de baan op. Check bijvoorbeeld de routeplanner van de Stad Gent.

5. Wees alert

In het donker is het nog belangrijker dat je alert bent in het verkeer. Dat geldt natuurlijk voor elke weggebruiker, dus ook voor jou. Let goed op voor anderen of mogelijke obstakels op de weg. Je route ziet er in het donker anders uit dan overdag dus neem je tijd om eraan te wennen. 

Meer handige tips van De Fietsambassade? Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Laatst gewijzigd
do 6 okt 2022