Eva is eerste fietsambassadeur van Gent

 

 

Eva Beyens (22) mag zich de eerste fietsambassadeur van Gent noemen. Haar opdracht: personen met beperkte verplaatsingsmogelijkheden laten kennismaken met de fiets. Want fietsen is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

 

Personen in vervoersarmoede krijgen met verschillende drempels te maken als ze met de fiets de weg op willen. Uiteraard speelt het financiële plaatje een rol, maar daar blijft het niet bij. Zo zijn er heel wat volwassenen die nooit leerden fietsen, of die onvoldoende kennis hebben van fietsonderhoud. Nochtans kan een fiets het verschil maken in bijvoorbeeld de zoektocht naar werk, om de weg te vinden naar de juiste gezondheidszorg of om deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten.

 

"Het gebrek aan toegankelijke mobiliteit is een onrecht dat vaak onder de radar blijft. Mijn doel als fietsambassadeur is om een helder zicht te krijgen op wat mensen tegenhoudt om te fietsen, en deze drempels stap voor stap weg te werken." - Eva Beyens, fietsambassadeur

 

De fietsambassadeur werkt bij De Fietsambassade Gent en zal samenwerken met onder meer het OCMW, de sportdiensten, de wijkgezondheidscentra, het Gentse jobteam en organisaties uit het middenveld. Ze wordt onder andere een spilfiguur in de fietslessen voor volwassenen die de Stad Gent nu al organiseert. Ze zal de volwassenen die de fietslessen volgen helpen waar nodig, ook op langere termijn. Als bruggenbouwer krijgt ze ook de opdracht om verschillende initiatieven rond vervoersarmoede en fietsen in de stad met elkaar in contact te brengen.

Laatst gewijzigd
wo 30 jun 2021