Hoe wij inzetten op inclusieve, innovatieve en circulaire fietscultuur

Onze medewerkers sleutelen elke dag aan een bruisende fietscultuur in Gent. Dat doen ze met een brede dienstverlening, een inclusief hr-beleid en een circulaire aanpak. Pieter, coördinator fietsparkeren, vertelt hoe dat in de praktijk gebeurt.

Recup-atelier: van fietswrak tot tweedehandsfiets

Pieter: We moedigen mensen aan om hun fietswrak achter te laten in een ‘fietswrakvak’. Dat is een plaats waar je gratis je oude fiets kan deponeren. 

We hebben verschillende fietswrakvakken, onder andere in de fietsenparking van station Gent Sint-Pieters en op de parking van HOGENT. 

Wij halen de fietswrakken op en brengen die naar ons recup-atelier waar onze fietsherstellers ermee aan de slag gaan. 

  1. Bruikbare fietsen worden gereviseerd. Daarna verkoopt De Fietsambassade ze tweedehands met 1 jaar garantie. 
  2. Van fietsen die niet meer herstelbaar zijn, worden nog bruikbare onderdelen gerecupereerd. 
  3. Fietsen die te goed zijn om weg te doen, maar waar nog veel werk aan is, gaan naar kringloopwinkels en fietsateliers. 

Pieter: Binnenkort doen we een proefproject waarbij we, in samenwerking met afvalbeheerder IVAGO, wrakfietsen bij mensen thuis ophalen

We verzamelen ook achtergelaten ‘weesfietsen’ en ontruimde fietsen in de Gentse straten en brengen die naar ons Fietsendepot. Mensen krijgen 3 maanden de tijd om hun fiets daar op te halen. Komen ze er niet om, dan gaan ook die fietsen naar het recup-atelier. 

In het Fietsendepot verkopen we tenslotte regelmatig tweedehandsfietsen en gerecupereerde onderdelen. Zo geven we mensen toegang tot een betaalbare fiets. Wie het financieel moeilijk heeft, kan bij ons een tweedehandsfiets kopen aan kansentarief.

 

Een kans voor iedereen, met sociale tewerkstelling

Pieter: Ongeveer de helft van onze medewerkers is sociaal tewerkgesteld. Mensen die het moeilijk hebben om werk te vinden op de reguliere arbeidsmarkt, krijgen bij ons een haalbare en zinvolle job

In ons opleidingscentrum Bidon leren we nieuwe medewerkers de nodige vaardigheden aan. De focus ligt dan zowel op het ontwikkelen van technische skills als op het aanleren van de vereiste attitudes om de job goed uit te voeren. 

Dat biedt voordelen voor zowel de werknemers als voor de circulaire fietseconomie. Zo bouwen onze fietsherstellers bijvoorbeeld afgedankte fietsen om tot degelijke tweedehandsfietsen. Het resultaat? Zij schaven hun technische en sociale vaardigheden bij en wij kunnen kwaliteitsvolle tweedehandsfietsen aanbieden en een antwoord bieden op vervoersarmoede.

Brede, toegankelijke dienstverlening

Pieter: Naast het Fietsendepot hebben we 4 Fietspunten waar iedereen terechtkan om een fiets te huren of te laten herstellen. Je kan er ook gratis je banden oppompen met compressielucht en recup-accessoires kopen. 

We hanteren ruime openingsuren en werken zonder afspraak, zodat we zo toegankelijk mogelijk zijn voor iedereen. Ook bij het beheer van fietsenparkings houden we rekening met elk soort fietser. Naast gewone fietsstallingen voorzien we voldoende plaats voor buitenmaatse fietsen, zoals bakfietsen en longtail fietsen.

Blijven innoveren

Pieter: We zetten in op innovatieve projecten en kijken continu uit naar nieuwe mogelijkheden om circulair te ondernemen. Zo zijn we systematisch onze oude fietsvloot aan het upcyclen, samen met circulaire e-bikebouwer Mo-Cyclette. We blijven elke dag sleutelen aan een inclusieve, innovatieve en circulaire Gentse fietscultuur!

Laatst gewijzigd
do 11 jul 2024