Onze medewerkers sleutelen elke dag aan een bruisende fietscultuur in Gent. Dat doen ze met een brede dienstverlening, een inclusief hr-beleid en een circulaire aanpak. Pieter, coördinator fietsparkeren, vertelt hoe dat in de praktijk gebeurt.
Recup-atelier: van fietswrak tot tweedehandsfiets
Pieter: We moedigen mensen aan om hun fietswrak achter te laten in een ‘fietswrakvak’. Dat is een plaats waar je gratis je oude fiets kan deponeren.
We hebben verschillende fietswrakvakken, onder andere in de fietsenparking van station Gent Sint-Pieters en op de parking van HOGENT.
Wij halen de fietswrakken op en brengen die naar ons recup-atelier waar onze fietsherstellers ermee aan de slag gaan.
- Bruikbare fietsen worden gereviseerd. Daarna verkoopt De Fietsambassade ze tweedehands met 1 jaar garantie.
- Van fietsen die niet meer herstelbaar zijn, worden nog bruikbare onderdelen gerecupereerd.
- Fietsen die te goed zijn om weg te doen, maar waar nog veel werk aan is, gaan naar kringloopwinkels en fietsateliers.
Pieter: Binnenkort doen we een proefproject waarbij we, in samenwerking met afvalbeheerder IVAGO, wrakfietsen bij mensen thuis ophalen.
We verzamelen ook achtergelaten ‘weesfietsen’ en ontruimde fietsen in de Gentse straten en brengen die naar ons Fietsendepot. Mensen krijgen 3 maanden de tijd om hun fiets daar op te halen. Komen ze er niet om, dan gaan ook die fietsen naar het recup-atelier.
In het Fietsendepot verkopen we tenslotte regelmatig tweedehandsfietsen en gerecupereerde onderdelen. Zo geven we mensen toegang tot een betaalbare fiets. Wie het financieel moeilijk heeft, kan bij ons een tweedehandsfiets kopen aan kansentarief.