Tweedehands fiets kopen? Vermijd een miskoop met deze tips!

Of je nu wat geld wilt besparen of gewoon fan bent van vintage: een tweedehands fiets kopen is een goede keuze. Maar voordat voordat je er een aanschaft, check je best even onze tips in dit artikel. Zo vind je zeker een tweedehands fiets die bij jouw behoeften en budget past.

Check of de fiets gestolen is

  • Koop je niet bij een winkel maar een gewone persoon? Check of de fiets gestolen is. Heeft de verkoper een factuur van de fiets of staat zijn / haar rijksregisternummer op het frame gemarkeerd? Dan is het wellicht wel ok√©. Staat er een onbekend rijksregisternummer op? Dan is de fiets misschien gestolen.

Bekijk de kwaliteit

  • Controleer het frame van de fiets goed om te zien of de kwaliteit voldoende is. Zitten er deuken of barsten in? Zijn er roestplekken? Dan is het frame misschien niet stevig genoeg meer.

Hou rekening met herstelkosten

  • Check het versnellingssysteem. Zijn de kettingwielen en de ketting versleten, verwrongen of gebroken? Zijn de versnellingskabels en omhulsels nog in orde?
  • Controleer de wielen. Ontbreken er spaken of zijn ze beschadigd? Staan de wielen mooi recht? Zitten er barsten in de buitenbanden?
  • Werken de remmen goed? Zijn de remblokjes niet te veel afgesleten? Zijn de remkabels in goede staat?
  • Onderzoek ook deze onderdelen goed op schade: het zadel, de handvaten, het stuur, het sparbord, de lichten, de reflectoren, de kettingkast.

Koop de juiste maat

  • Test de fiets om te zien of het de juiste maat is. Kun je met je voeten aan de grond? Blijft je been licht gebogen wanneer die op de pedaal onderaan staat? Kan je comfortabel aan het stuur? 

Test de fiets

Maak altijd een testritje met de fiets voor je koopt. Gewoon even door de straat fietsen is al genoeg. Check daarbij de remmen, versnellingen, maat enzovoort.

 

 

Op zoek naar een tweedehands fiets? Hier kun je er kopen in Gent:

Laatst gewijzigd
ma 23 okt 2023