Welke cargofiets past bij jou?

Meer en meer mensen ontdekken cargofietsen als handig vervoersmiddel voor bagage of kinderen. Je kunt ze bijna niet meer wegdenken uit het Gentse stadsbeeld. Doordat er veel verschillende soorten en maten bestaan, is er voor iedereen wat wils. Maar hoe kies je welke cargofiets het beste bij jou past? Wij helpen je op weg.

Waarvoor moet je fiets vooral dienen?

Als je eraan denkt een cargofiets aan te schaffen, heb je daar waarschijnlijk een specifieke reden voor. Die heeft natuurlijk invloed om welk type cargofiets het best bij jou past.

Dient de cargofiets vooral om (meerdere) kinderen te vervoeren? Dan is een zitbankje met gordels zoals bij de klassieke houten bakfietsen handig. Ook een longtail wordt vaak gebruikt om 2 of 3 kinderen achterop te vervoeren (al dan niet met kinderzitjes). Ook een regenhoes is handig om met kinderen de baan op te gaan in regenweer. 

Wil je vooral bagage vervoeren met je cargofiets? Dan zit een zitbankje eerder in de weg en is het handig om te kiezen voor een cargofiets met meer laadruimte. Bij een Bullitt heb je bijvoorbeeld wat vrijheid om de laadruimte zelf in te richten. 

Mag je fiets wat breder zijn?

De typische 'bakfiets' is een pak breder dan een longtail of Bullitt. Een smallere fiets kun je makkelijker parkeren en is een smalle straten soms handiger. Een bredere fiets heeft dan weer meestal meer bagageruimte. De bredere modellen hebben ook vaak 3 wielen in plaats van twee. Daarover vind je meer info hieronder.

 

Klik op de foto hierboven om enkele soorten cargofietsen en korte info erover te bekijken.

Ga je voor elektrisch of niet?

Net als bij een gewone fiets heb je tegenwoordig de keuze om een elektrische versie aan te schaffen. Die zijn duurder en vaak ook wat zwaarder. Een niet-elektrische cargofiets kost meestal tussen de 1000 en 3000 euro. Voor een elektrische leg je al snel 4000 tot 7000 euro neer. Maar het grote voordeel is natuurlijk dat je minder inspanning moet leveren bij het fietsen. Als je vaak zware bagage vervoert, kan dat handig zijn. Heb je last van je knieën of raak je makkelijk buiten adem bij heuvels? Ook dan kan elektrisch een comfortabelere keuze zijn. Het hangt dus af van hoe vaak en hoe ver je fietst, hoeveel geld je eraan wilt uitgeven en wat voor jou het meest comfortabel aanvoelt. 

Liever 2 of 3 wielen?

Sommige cargofietsen hebben 2 wielen, andere 3 met dus een extra wiel vooraan. Bakfietsen met 3 wielen zijn iets makkelijker om te balanseren, ook bij lage snelheden. Als je stilstaan met een exemplaar met 3 wielen hoef je zelfs niet af te stappen.

Een cargofiets met 2 wielen heeft dan weer als voordeel dat die wat dynamischer en meer zoals een gewone fiets rijdt. Bochten moet je hiermee wel wat breder nemen. 

Zeker zijn? Doe eens een testrit!

Wil je graag eens een cargofiets uittesten? Bij De Fietsambassade kun je verschillende types huren. Aarzel niet om er een te reserveren voor een testdag! Je ontdekt ze hier.

Laatst gewijzigd
ma 14 okt 2024