Zo maak je je fiets lenteklaar!

We hebben het allemaal gehad met alle regen, slijk, vrieskou, sneeuw en strooizout. Zeker je fiets.

Grote wasjes, kleine wasjes - Kader wassen en inspecteren

Tijd voor een grondige wasbeurt met een lauw sopje afwasmiddel en een zachte spons of borstel (vermijd schuurspons). Voor kleine onderdelen kun je bv. een oude tandenborstel gebruiken. Controleer de lasnaden van je fiets op barstjes terwijl je je kader afdroogt met een doek. Als je barstjes ziet, vraag je best even aan een expert of je fiets nog stevig genoeg is. Dat kan in onze Fietspunten of bij een Gentse fietsenmaker. Wrijf het kader vervolgens in met een water- en vuilafstotende fietsolie zoals WD40. 

Smeer ‘m - Ketting in de olie zetten

De 2-minute quick-win. Tip: gebruik kettingolie en geen WD40 (dat hecht niet goed op je ketting en zwiert er zo weer af). Een busje kost tussen de 5 en 10 euro. Breng de kettingolie aan op de binnenzijde van je ketting en niet aan de buitenzijde. Zorg bij een e-bike dat de fiets niet ‘aan staat’. Je vingers zullen je dankbaar zijn.

Bekijk hier onze handige instructievideo

Check double check  cruciale onderdelen controleren

Pomp je banden (sowieso best maandelijks voor optimaal rijplezier) en check de dag erna of de spanning nog identiek is. Zijn ze minder hard, dan zit je misschien met een klein gaatje. Dat kan best vervelend uitdraaien op je eerste fietstocht.

Bekijk hier onze handige instructievideo

Tijdens de donkere winterdagen gebruikte je je fietsverlichting intensiever. Check daarom of je batterijlichtjes nog voldoende opgeladen zijn en of de naafdynamo het nog doet.

Voel of alle bouten en moeren nog goed vast zitten en loop zorgvuldig de cruciale onderdelen van je fiets na: remmen, trappers, trapas, balhoofd en naven. 

 

Weet je niet goed hoe dit moet of voel je je er onzeker over? Laat je fiets nakijken door de specialisten in onze Fietspunten of bij een Gentse fietsenmaker.

Laatst gewijzigd
do 14 mrt 2024