Tegenwoordig kun je fietsen bijna niet meer uit het straatbeeld wegdenken. Maar dat was niet altijd zo en ze zagen er vroeger ook helemaal anders uit. Dit zijn 5 leuke weetjes over de geschiedenis van de fiets.
1. Op de eerste fiets moest je... lopen.
Je leest het goed, de eerste fiets had geen pedalen en bestond uit een houten frame en wielen. De bestuurder moest zichzelf dus gewoon met de voeten voortduwen. Die ‘Laufmaschine’ (loopmachine) werd uitgevonden door de Duitser Karl Drais.
2. We weten niet goed waar het woord "fiets" vandaan komt.
Sommigen denken dat het Nederlandse woord "fiets" een verbastering is van het Franse vélocipedè (snelvoet). Anderen zeggen dan weer dat het komt van het Duitse "Vice-Pferd", wat reservepaard betekent. De eerste fiets diende namelijk als vervanging voor het paard. Nog anderen menen dat het voortkomt uit de naam E.C.Viets, een Nederlandse fietsenmaker uit de 19e eeuw.
3. De eerste fiets met pedalen had als bijnaam "De Bottenschudder".
In 1862 werd in Frankrijk de eerste fiets met pedalen en stuur ontworpen. De pedalen waren bevestigd aan het voorwiel dat wat groter was dan het achterwiel. Omdat de fiets heel populair was, werd die vanaf toen in gietijzer gemaakt in plaats van hout. Daardoor was hij heel oncomfortabel en kreeg hij al snel de bijnaam "De Bottenschudder".
4. De fiets speelde een belangrijke rol in de emancipatie van de vrouw.
In de jaren 1890 werden de broeken 'Betty Bloomers' populaired bij vrouwen omdat ze dan comfortabeler konden fietsen dan met een lang kleed. Een vrouw op de fiets werd als een vrije vrouw gezien. De Britse suffragette Susan B. Anthony zei zelfs "ik denk dat de fiets meer betekend heeft voor de emancipatie van de vrouw dan eerder wat ter wereld".
5. Een Franse wielrenner won de Tour De France in 1903 met een fiets zonder versnellingen.
Racefietsen waren niet altijd zo licht als nu. In 1903 won Maurice Garin de Tour De France met een fiets zonder versnellingen die maar liefst 18 kg woog. Amai! Tegenwoordig wegen ze een pak minder. De UCI (internationale wielerfederatie) legde zelfs vast dat een racefiets minimaal 6,8 kg moet wegen.