Studentenfietsen: veel gestelde vragen

Hoe huur ik een studentenfiets?

Ontdek hier ons fietsaanbod voor studenten.

Je kunt een studentenfiets van De Fietsambassade huren als student van Universiteit Gent, Hogeschool Gent, Arteveldehogeschool, Odisee, KU Leuven of Luca School of Arts.

  1. Ga naar onze webshop en maak een account aan. Gebruik hiervoor een geldig e-mailadres van jouw universiteit of hogeschool, niet met jouw private e-mailadres.
  2. Kies welke fiets je wilt. En bepaal of je ook een diefstalverzekering neemt.
  3. Huur je een fiets vanaf september, kies dan een afhaalmoment en plek om je fiets op te pikken.
  4. Van zodra je je fiets via de webshop hebt gereserveerd, ontvang je een bevestigingsmail om door te gaan naar de betaling.
  5. Nadat je betaald hebt, krijg je nog een reservatiebevestiging via e-mail.

Hoe pik ik mijn studentenfiets op?

Reserveerde je je fiets tussen oktober en mei?

Pik je fiets op in Fietspunt Kattenberg. Toon de reservatiebevestiging die je via e-mail ontving. Je hoeft deze niet af te printen. Je krijgt je fiets mee en tekent digitaal via een tablet een huurovereenkomst. Die ontvang je ook via e-mail en bewaar je het beste.

Reserveerde je je fiets in juli, augustus of september?

Haal je fiets af op het moment en de plek (Fietspunt Kattenberg of Campus Schoonmeersen van HOGent) die je koos bij je reservatie. Je vindt deze terug in de bevestigingsmail die je hebt ontvangen. Toon de reservatiebevestiging die je via e-mail ontving. Je hoeft deze niet af te printen. Je krijgt je fiets mee en tekent digitaal via een tablet een huurovereenkomst. Die ontvang je ook via e-mail en bewaar je het beste.

Merk je binnen de 7 dagen na afhaling dat er iets niet goed werkt aan je fiets? Ga onmiddellijk naar Fietspunt Kattenberg tijdens de openingsuren. Dit kan zonder afspraak. Wij herstellen je fiets gratis, tenzij het gaat om schade die je zelf, bewust of onbewust, toebracht (bv. een platte band door door glas te rijden).

Waar kan ik terecht voor herstel en onderhoud van mijn studentenfiets?

Onderhoud en herstel van een gehuurde fiets van De Fietsambassade

Je kunt je fiets laten herstellen in al onze Fietspunten (behalve Fietspunt Stadshal) tijdens de openingsuren zonder afspraak. Check hier de locaties en openingsuren. Op vertoon van je studentenkaart krijg je 10 % korting. In Fietspunt Kattenberg word je het snelst geholpen want daar kunnen enkel studenten terecht. Je fiets wordt dan meteen hersteld en je kunt ter plekke even wachten. In de andere Fietspunten laat je je fiets achter en krijg je een sms'je van zodra die hersteld is. Je kunt intussen een vervangfiets huren voor € 10. 

Je zorgt zelf dat je fiets goed onderhouden is: minstens 1 keer per maand pomp je je banden op en smeer je je ketting. Van november tot en met april kan je in Fietspunt Kattenberg terecht voor een groter onderhoud. Een goed onderhouden fiets gaat minder snel kapot! Onderhoud bij normale slijtage is gratis inbegrepen in je huurcontract. Lees hier wat het verschil is tussen normale slijtage en schade.

Onderhoud en herstel van je eigen fiets

Je kunt je fiets laten herstellen in Fietspunt Gent Sint-Pieters, Fietspunt Gent Dampoort of Fietspunt Onder De Krook tijdens de openingsuren zonder afspraak. Check hier de locaties en openingsuren. Op vertoon van je studentenkaart krijg je 10 % korting.

💡 Draag zorg voor de fiets! Het is aangenaam om met een goed onderhouden fiets door Gent te 'cruisen' voor jou en voor de student die de fiets na jou zal huren. Bovendien vermijd je extra kosten.

Hoe lever ik mijn studentenfiets terug in aan het einde van de huurperiode?

Geef je fiets af aan de balie in Fietspunt Kattenberg tijdens de openingsuren zonder afspraak. Iemand anders kan dit ook voor jou doen. 

Onze medewerkers controleren je fiets en gaan na of herstellingen nodig zijn. Je waarborg staat binnen de 2 weken terug op je rekening. Hou er rekening mee dat eventuele boetes voor te laat inleveren of herstelkosten van je waarborg af kunnen gaan.

💡 Vermijd boetes. Zorg goed voor je fiets. Verleng tijdig je contract en breng je fiets op tijd terug. Enkele weken voor het einde van je contract, ontvang je van ons e-mail en sms ter herinnering.

Wat als ik mijn fiets te laat terug breng?

Voor elke startende week dat je je fiets te laat terug brengt, betaal je een gebruiksvergoeding van € 20. Ben je 4 weken te laat, dan sturen we een dossier naar de deurwaarder en komt er nog eens een forfaitair bedrag bij bovenop de gebruiksvergoeding van € 80. De tarieven van het forfaitair bedrag vind je terug in de algemene voorwaarden. 

Hoe verleng ik het huurcontract van mijn studentenfiets?

De huurovereenkomst kan je verlengen vanaf 1 maand voor einddatum tot einddatum van je huurovereenkomst.

  • Bv: einde van je huurovereenkomst is op 1 augustus. Je kan je huurovereenkomst verlengen vanaf 1 juli tem 31 juli.

Is je huurcontract al afgelopen? Dan kun je niet langer online verlengen. Je moet je fiets inleveren bij Fietspunt Kattenberg en een nieuw contract starten.

  1. Ga naar onze webshop en log in op het account dat je aanmaakte wanneer je de fiets huurde met het e-mailadres van je hoger onderwijsinstelling.
  2. Klik rechtsboven op "mijn contracten".
  3. Klik naast jouw contract op "verleng" voor de periode die jij kiest.

Wat als ik mijn fiets kwijt ben?

Fiets verdwenen? Geen paniek. We bekijken samen wat gebeurd kan zijn. 

Stond je fiets in een tijdelijke fietsenstalling of in een fietsenstalling die is weggehaald wegens werken? Of stond je fiets hinderlijk geparkeerd? Dan kan het zijn dat we je fiets ontruimd hebben.

Stond je fiets onder of aan het Sint-Pietersstation? Dan zou het kunnen dat APCOA je fiets ontruimd heeft.

Als je fiets niet ontruimd is, is het mogelijk dat hij gestolen is.

💡 Zorg dat je je fiets altijd veilig parkeert om fietsdiefstal te voorkomen. Ontdek onze tips in deze Instagram Reel. Jouw huurfiets is uitgerust met een kwalitatief slot, maak er dus zeker gebruik van.

Wat als mijn fiets ontruimd is?

Stond je fiets aan het Sint-Pietersstation? Contacteer APCOA: +32 (0)473 33 89 11.

Stond je fiets elders? De Fietsambassade ontruimt fietsen die hinderlijk gestald staan, achtergelaten zijn of in een tijdelijke fietsenstalling stonden. Lees hier meer over fietsontruiming.

Als je huurfiets van De Fietsambassade ontruimd is, brengen onze medewerkers hem naar Fietspunt Kattenberg, waar je hem kunt oppikken. Je krijgt dan automatisch een e-mail en sms met de melding dat je fiets is ontruimd en dat je deze mag komen oppikken.

Heb je geen e-mail of sms ontvangen? Dan is je fiets niet ontruimd door De Fietsambassade.

Wat als mijn studentenfiets gestolen is?

Doe binnen de 48u aangifte bij de Lokale Politie. Dat kan in een kantoor in jouw buurt of online (als je een ID-lezer hebt).

Je hebt daarna 5 werkdagen de tijd om langs te komen bij Fietspunt Kattenberg tijdens de openingsuren. Neem je aangiftebewijs en sleutels mee.

Afhankelijk van de situatie (heb je wel of geen diefstalverzekering, heb je wel of geen aangifte gedaan ...) moet je al dan niet een vergoeding betalen. Hierover lees je meer op deze pagina.

 

Vond je het antwoord dat je zocht niet terug op deze pagina?

Neem contact met ons op via info.defietsambassade@stad.gent, 09 266 77 00 (op weekdagen tussen 9u en 17u) of via het contactformulier.