De Gentse fietsambassadeur

Fietsen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Nochtans kan een fiets het verschil maken in bijvoorbeeld de zoektocht naar werk, om de weg te vinden naar de juiste gezondheidszorg of om deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten. Daarom startte begin 2021 de eerste Gentse fietsambassadeur bij De Fietsambassade.

Fietsambassadeur Leen

Wat doet de fietsambassadeur?

De fietsambassadeur laat personen met beperkte verplaatsingsmogelijkheden kennismaken met de fiets. Hoe?

  • De fietsambassadeur gaat in gesprek met personen in vervoersarmoede en staat klaar met advies en hulp. Wanneer mogelijk, vertaalt ze veelvoorkomende vragen naar beleid.
  • De fietsambassadeur brengt in kaart wat mensen tegenhoudt om te fietsen en probeert die drempels dan stap voor stap weg te nemen. Denk bijvoorbeeld aan de fietslessen voor volwassenen die nooit eerder leerden fietsen.
  • De fietsambassadeur werkt samen met onder meer OCMW, sportdiensten, lokale wijkgezondheidscentra, het Gentse jobteam en organisaties uit te middenveld. Zo houdt ze de vinger aan de pols en gaat ze samen met anderen op zoek naar oplossingen.

fietsambassadeur

Fietslessen voor volwassenen

fietslessen

In Gent wordt vaak en veel gefietst. En terecht: fietsen is goedkoop, gezond, milieuvriendelijk en vaak de snelste manier om je in de stad te verplaatsen. Toch zijn er nog heel wat volwassen Gentenaren die niet kunnen of durven fietsen. Ze hebben het als kind nooit geleerd, zijn bang om zich in het drukke stadsverkeer te begeven of hebben al lang niet meer gefietst.

Voor die mensen zijn er lessen op maat van de beginnende fietser of zij die al een beetje ervaring hebben. Je leert er stap voor stap fietsen. Eerst met de fiets aan de hand, later in groep op de openbare weg.

Klik hier voor meer informatie over de fietslessen.

"Ik wilde graag leren fietsen omdat mijn kindjes dat ook graag doen. Ik denk dat fietsen me ook veel vrijheid kan geven om me te verplaatsen in de stad. Ik vind de lessen heel aangenaam want ik krijg goede uitleg en hulp.” – Mayyada, deelneemster fietslessen (ontdek hier het volledige interview)