5 manieren om fietsen in jouw bedrijf te stimuleren

De fiets wordt steeds populairder voor woon-werkverkeer. Logisch want het is een sportieve, snelle, goedkope én ecologische manier om dagelijks te pendelen. Het is voor bedrijven dus meer dan ooit belangrijk om op een goede fietscultuur in te zetten. Dit zijn enkele manieren om meer medewerkers op de fiets te krijgen en fietsende collega's goed te ondersteunen.

Zorg dat de basis goed zit

Om comfortabel naar het werk te fietsen, moeten een aantal basiszaken in orde zijn. Is er voldoende en veilige fietsparking voorzien, zowel voor gewone als buitenmaatse fietsen? Is er een plek om helmen, natte fietskleding enzovoort achter te laten? Hangt er een positieve sfeer rond fietsen en wordt dit voldoende aangemoedigd? Is er een plek om batterijen van elektrische fietsen op te laden? Zorg eerst dat deze dingen goed zitten zodat je vertrekt vanuit een stevige basis.

Maak de fiets financieel aantrekkelijk

Een eerste stap is een fietsvergoeding voorzien zowel woon-werkverkeer als dienstverplaatsingen, maar daarnaast zijn er nog tal van andere opties om fietsen als fiscaal aantrekkelijk te maken. Dit zijn er enkele:

  • Fietsleasing, vooral voor duurdere fietsen zoals e-bikes of longtails
  • Een vloot bedrijfsfietsen die ter beschikking staat van medewerkers
  • Een mobiliteitsbudget als alternatief of aanvulling op de klassieke bedrijfswagen, zodat medewerkers een mobiliteitsoplossing kunnen samenstellen die hen het beste past.

Enthousiasmeer met een fietsteam

Wellicht zijn er al enkele medewerkers in je bedrijf die de fiets naar het werk nemen. Zet hen in als ambassadeurs om anderen warm te maken voor de fiets. Sommigen hebben misschien net dat beetje aanmoediging en wat advies nodig om ook de stap te nemen naar een andere vorm van mobiliteit. De medewerkers kunnen samen naar het werk fietsen, tips uitwisselen en meer. Luister ook naar deze 'pioniers'. Zij hebben kennis die zeker van pas kan komen bij het uitbouwen van jouw fietsbeleid. 

Leg fietsers in de watten

Iedereen wordt graag eens in de watten gelegd. Fietsende medewerkers kunnen het zeker appreciëren als je hen toont dat ze goed bezig zijn. Hier zijn enkele manieren waarop je dit kunt doen:

Evalueer en stuur bij

Zoals bij elk project of elk beleid is het belangrijk om regelmatig te evalueren en eventueel bij te sturen. Luister naar de feedback van je medewerkers, ga eens kijken bij een ander bedrijf hoe zij het aanpakken, vraag advies aan een mobiliteitsorganisatie, ... Er is altijd ruimte voor verbetering. 

 

"Wij bij Volvo Group dragen duurzaamheid hoog in het vaandel en zijn fan van een groot fietspeloton op onze Gentse site. Onze fietsers leggen we graag in de watten. Naast een mooie  fietsvergoeding  hebben we ook ruime beveiligde  fietsenstallingen, oplaadpunten voor  elektrische fietsen, lockers voor fietsuitrusting, een interessant  leasebeleid en douches. Tijdens de week van de mobiliteit, sloegen we de handen in elkaar met de Gentse Fietsambassade. Om ons Volvo Group peloton wat  extra ‘ brandstof ‘ te geven, verwenden we iedereen met lucht & vet en een typische Zweedse fika ([fee-ka] Swedish ( n.) a moment to slow down and appreciate the good things in life.)" - Volvo Group

“Het idee van cargofietsen leefde al een tijdje bij onze dienst Mobiliteit. De Week van de Mobiliteit leek ons het ideale moment om collega’s cargofietsen effectief te laten testen. De test was een succes en we onderzoeken nu hoe we deze fiets kunnen integreren als poolfiets.” - FARYS

Van verhuur op jaarbasis tot fietsmarkeeracties, ontdek hier wat De Fietsambassade kan betekenen voor jouw bedrijf.

Meer advies over hoe je in jouw organisatie werk kan maken van een duurzamer mobiliteitsbeleid voor woon-werkverkeer? Daarvoor kun je hier terecht.

Laatst gewijzigd
ma 6 mrt 2023