De bruisende Gentse fietscultuur steunt op een brede dienstverlening

Gent was dit jaar niet alleen gaststad voor Velo-city, maar werd bovendien door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde bekroond tot Fietsstad 2024. Een mooie erkenning, want het stadsbestuur doet heel wat inspanningen om de fietscultuur te promoten. Bij De Fietsambassade Gent draait alles rond fietspromotie in Gent. Fietsambassadeurs Jan Vanhee en Thomas Apers vertellen welke fietsvoorzieningen Gent tot een ware fietsstad maken.

Een diverse stad vraagt om een brede dienstverlening

Gent is niet alleen een gegeerde studentenstad, het is ook een toeristische trekpleister én een aantrekkelijke plaats om te wonen en werken. Dat vraagt om een breed fietsaanbod met voor elk wat wils. 

Jan Vanhee, coördinator fietsverhuur en -herstel: "Studenten vormen een belangrijke doelgroep voor De Fietsambassade. In samenwerking met de hogescholen en UGent bieden we hun dan ook fietsverhuur en -herstel tegen voordelige tarieven aan." 

Thomas Apers, verantwoordelijke Fietspunten: "We hebben een vloot van ruim 9.000 fietsen, waaronder heel wat e-bikes en buitenmaatse modellen zoals bakfietsen, longtail fietsen en tandems. Ook bedrijven en grotere groepen kunnen bij ons terecht voor huurfietsen en fietsherstel."

4 strategische Fietspunten voor een optimale fietservaring

Thomas: "We zorgen ervoor dat Gentenaars en bezoekers van Gent vlot toegang krijgen tot een fiets en fietsvoorzieningen. Zo hebben we 4 strategisch gelegen Fietspunten voor fietsverhuur en -herstel. Met ons ruime huuraanbod kunnen fietsers van alle leeftijden bij ons terecht. 

We kiezen bewust voor ruime openingstijden, zodat mensen buiten de werk- en schooluren bij ons terechtkunnen. Twee Fietspunten liggen aan de belangrijkste Gentse treinstations, om de pendelaars vlot te bereiken. Openbaar vervoer en de fiets vormen samen tenslotte een duurzame tandem."

Lucht, vet en accessoires

Jan: "Naast de Fietspunten voorzien we kleinere hulpmiddelen en acties die het comfort van de fietsers vergroten. Denk bijvoorbeeld aan publieke fietspompen en automaten voor de aankoop van kleine fietsaccessoires zoals verlichting of fietssloten. 

We doen ook regelmatig ‘lucht en vet’-acties. Dan staan we aan drukbezochte fietsplaatsen en verwennen we de fietsers met opgepompte banden en gesmeerde kettingen."

Fietsparkings: voor elk soort fiets een veilige plaats

Jan: "Stad Gent investeerde de laatste jaren in heel veel fietsenstallingen, zowel bovengronds als ondergronds. De Fietsambassade beheert deze stallingen en parkings: we zorgen voor duidelijke signalisatie, een doordachte inrichting met voldoende ruimte voor buitenmaatse fietsen en continu onderhoud."

Recup-onderdelen en tweedehandsfietsen in het Fietsendepot

Thomas: "Achtergelaten en ontruimde fietsen komen terecht in ons Fietsendepot, waar de eigenaar 3 maanden de tijd krijgt om de fiets terug op te halen. Niet opgehaalde en gedoneerde fietsen worden op punt gesteld en tweedehands verkocht of gerecupereerd voor onderdelen. 

Op die manier brengen we een mooi aanbod circulaire tweedehandsfietsen en recup-accessoires op de markt. We zetten daarbij maximaal in op sociale tewerkstelling en leiden nieuwe collega's op in ons eigen opleidingscentrum Bidon."

Iedereen op de fiets in een inclusieve fietscultuur

Jan: "Inclusie is een kernwaarde bij De Fietsambassade. Dat voel je niet alleen in ons hr-beleid, maar ook in onze dienstverlening. 

We vervoeren minder mobiele mensen met de fietstaxi, maken mensen wegwijs op de fiets met de fietscoach, organiseren fietslessen en verkopen tweedehandsfietsen aan kansentarief. 

Een brede dienstverlening met aandacht voor iedereen, dat is hét fundament van onze Gentse fietscultuur."

Laatst gewijzigd
do 11 jul 2024