Verken het recup-atelier in 6 foto's

In een tijdperk waarin duurzaamheid centraal staat, nemen we je mee naar ons recup-atelier waar oude fietsen een nieuw leven krijgen.

 

Team Fietsparkeren ontruimt fietsen en brengt ze naar het het Fietsendepot. Daar krijgen de eigenaars nog 3 maanden de kans om ze terug op te pikken. De rij fietsen links is meer dan 3 maanden bewaard en kreeg daarom een geel lint. Dan checkt een medewerker welke fietsen nog bruikbaar zijn en duidt ze aan met een sticker. 

 

Bernard haalt oude fietsen uit elkaar en controleert de onderdelen grondig. Als ervaren fietstechnieker besluit hij welke stukken nog bruikbaar zijn en welke niet. Enkel onderdelen van goede kwaliteit die niet te veel versleten zijn, worden bewaard.

 

Soms komen er ook nieuwe fietsen of onderdelen toe in het recup-atelier. De sturen in deze winkelkar komen van fietsen die uit de handel genomen werden wegens kleine mankementen. De handelaar vond het beter ze in bulk aan verlaagd tarief aan ons te verkopen dan ze zelf allemaal te moeten ontmantelen. Een groot deel van deze fietsen is nog perfect bruikbaar dus komen ze terecht in onze circulaire werking.

 

De fietstechniekers sorteren alle geredde onderdelen, van dynamo's tot cranks, zorgvuldig in het magazijn. Zo liggen ze klaar om terug te installeren op fietsen voor de tweedehands shop. Ook onze Fietspunten maken er soms gebruik van bij herstellingen. Dat gebeurt enkel met goedkeuring van de klant als die bijvoorbeeld een goedkoper maar nog steeds kwalitatief alternatief wilt voor een nieuw onderdeel. Een recup-onderdeel kost gewoonlijk maar ongeveer de helft van de nieuwprijs.

 

Ewout neemt een weesfiets onder handen. Het frame van de fiets is nog stevig dus hij vervangt kapotte of versleten onderdelen, maakt de fiets proper en dan is de fiets klaar om tweedehands verkocht te worden.

 

Accessoires en onderdelen die nog in goede staat zijn, kun je nu ook kopen in de tweedehands shop aan voordelige prijzen. Zo koop je er bijvoorbeeld een nieuw zadel vanaf € 7,5 of een bel voor € 1. Links op de foto zie je ook nieuwe accessoires.

De Fietsambassade ontving voor dit project steun van de Vlaamse Overheid.

Laatst gewijzigd
di 6 feb 2024