De kunstenaar achter de murals van Fietspunt Onder De Krook

Fietspunt Onder De Krook is met haar strakke glazen wanden een moderne parel. Maar je oog valt ongetwijfeld eerst op de vier kleurrijke murals die rond het Fietspunt pronken. Kunstenaar Resto1981 toverde de betonnen vlaktes om tot echte kunstwerken. Wij praatten met hem over zijn werk.

Wat zijn jouw stijl en achtergrond als kunstenaar?

Ik volgde een kunstopleiding aan KASK maar daarna ben ik een beetje afgeweken van het artistiek parcours. De laatste jaren vond ik de weg terug, vooral via graffiti. Ik hou van de felle kleuren en simpele figuren. Veel mensen hebben bij graffiti jammer genoeg nog een negatief beeld. Om mijn kunst wat toegankelijker te maken begon ik meer en meer figuratief en met latexverf te werken in plaats van met spuitbussen. Het is ook handig dat mijn werk op deze manier meestal wel wat langer kan blijven staan. (lacht) Ik zoek de grens op tussen graffiti en schilderkunst zonder daarbij mijn eigen stijl te verliezen. Die evolueert natuurlijk ook, maar dat vind ik enkel positief.

Sinds kort maak ik eerst een schets van wat ik later zal schilderen. Lange tijd deed ik dat niet en ging ik gewoon ter plaatse op zoek naar inspiratie. Er kwamen dan vaak mensen langs op de fiets, in de auto of op een motor. Daarom schilder ik vaak mensen in beweging. Dat kwam voor deze opdracht voor De Fietsambassade natuurlijk goed van pas.

Waar haalde je inspiratie voor deze opdracht van De Fietsambassade?

Toen ik startte aan de grote opdracht voor De Fietsambassade, dacht ik meteen aan veel kleur en natuurlijk mensen op de fiets. Het Fietspunt zelf is heel strak en modern en ook de omgeving bestaat vooral uit simpel beton. Mijn murals mochten dus wat levendigheid en kleur brengen als contrast. Ik ging nog meer dan anders voor een minimalistische stijl met veel vlakken.

Resto1981

Hoe ben je te werk gegaan om de 4 grote muren volledig te beschilderen?

  1. Ik maakte eerst foto’s van de verschillende muren. De schuine wand was zo lang dat ik die gewoon heb moeten tekenen. Daarna schetste ik mijn ontwerpen bovenop de foto’s.
  2. Met een spuitbus en houtskool schetste ik de tekening dan op de muur. Dit gaf me een goede richtlijn om daarna met de verf zelf aan de slag te gaan.
  3. Na een tripje naar de verfwinkel, kon het echte werk beginnen. Ik schilderde eerst de grote vlakken en daarna de kleinere details in kleur. De zwarte delen kwamen als laatste aan bod. Voor dit werk koos ik volledig voor latexverf.

Wat is je favoriete deel van deze mural?

De twee kleinere murals zijn mijn favorieten. Tussen die twee kan ik echt niet kiezen. Met grote muur beneden ben ik ook heel tevreden. Maar het formaat van de kleine muren leende zich gewoon heel goed tot mijn stijl: close-ups van een personage in beweging.

In cijfers

  • 30 liter verf
  • 17 kleuren
  • 120 uren werk
  • 145 m2 muur

Volg @resto1981 op Instagram.

Ontdek meer over het nieuwe Fietspunt Onder De Krook.

 

Laatst gewijzigd
do 6 okt 2022