Wie fietst, krijgt meer kansen in de maatschappij. Het bevordert de zelfstandigheid en opent deuren naar werk, opleiding en ontspanning. Maar fietsen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Collega's Leen en Liesbet leggen uit welke acties ze ondernemen om vervoersarmoede te bestrijden. Leen, fietscoach: Er zijn heel wat redenen waarom mensen geen toegang hebben tot de fiets. Ze hebben nooit leren fietsen of voelen zich onzeker in het verkeer. Ze hebben onvoldoende budget om een degelijke fiets te kopen of hun verminderde mobiliteit beperkt hen om te fietsen. Wij maken fietsen in Gent toegankelijk voor iedereen. Inclusie is een kernwaarde bij De Fietsambassade. Dat merk je niet alleen aan ons hr-beleid, dat grotendeels op sociale tewerkstelling steunt, maar ook aan onze dienstverlening, waarmee we er willen zijn voor iedereen.
Wegwijs op de fiets, met de fietscoach
Leen: Bij de Fietsambassade neem ik de taak van fietscoach op. Ik geef mensen advies rond het kopen, huren of delen van een geschikte fiets, eventueel aangepast aan bepaalde noden. Aan wie nog niet (goed) kan fietsen, toon ik de weg naar fietslessen. Daarnaast verwijs ik door naar andere organisaties, zoals de ‘Fietskeukens’ voor gratis hulp bij fietsherstel, of ‘Op Wielekes’ voor het lenen van kinderfietsen. Ik geef ook informatie over fietsonderhoud- en herstel (zoals banden oppompen, ketting smeren etc.), fietsdiefstalpreventie (hoe kies je een goed fietsslot en hoe gebruik je dit optimaal) en veilige fietsroutes in en rond Gent. Kortom, ik maak iedereen die dat wil wegwijs op de fiets.
Fietslessen voor volwassenen, kinderen en jongeren
Leen: In samenwerking met de Gentse Wijkgezondheidscentra organiseren we fietslessen voor volwassenen. De dokters en verpleegkundigen van de Wijkgezondheidscentra bereiken een diverse doelgroep mensen, waarvan sommigen vervoersarmoede ondervinden. Dat zijn vaak nieuwkomers en mensen met een beperkt inkomen. Door hen op de fiets te krijgen, hebben we een positieve impact op hun algemeen welbevinden en verhogen we hun toegang tot werk, opleiding en hobby’s. Ook kinderen en jongeren kunnen bij De Fietsambassade terecht voor fietslessen.
De fietstaxi voor wie minder mobiel is
Liesbet, coördinator fietstaxi: Wij staan met de fietstaxi klaar voor iedereen die minder mobiel is en een korte verplaatsing nodig heeft in Gent. Denk aan oudere of blinde mensen, rolstoelgebruikers of iemand die niet kan fietsen door een gebroken been. De chauffeurs van de fietstaxi's zijn vrijwilligers en een mix van nieuwkomers en minder nieuwe Gentenaars. Door de prijzen laag te houden, willen we zo veel mogelijk mensen in onze fietstaxi krijgen en hen helpen met hun dagelijkse activiteiten (boodschappen, doktersbezoek, plezierritje,…). Dat kan al vanaf 3 euro voor een enkele rit.
Een betaalbare fiets en fietsherstel voor iedereen
Leen: Geldgebrek mag geen obstakel zijn om te fietsen. Daarom verkopen we bij De Fietsambassade gereviseerde tweedehandsfietsen, ook aan kansentarief voor wie het nodig heeft. Tijdens onze fietslessen geven we een basisworkshop fietsonderhoud, en leren we deelnemers bijvoorbeeld om zelf hun banden op te pompen en ketting te smeren . We tonen hen ook de weg naar organisaties waar ze voordelig terechtkunnen voor een fiets en hulp bij fietsherstel. Leen: We willen in de toekomst bijkomende inspanningen doen om mensen op de fiets te krijgen: meer lessen op verschillende niveaus geven, nieuwe leslocaties aanbieden, het assortiment lesfietsen uitbreiden en extra vrijwilligers aantrekken. Wie zich geëngageerd voelt om mee te helpen, mag ons dus altijd contacteren!