De Fietsambassade is een geheel van gedreven en toffe medewerkers. Daarom zetten we hen ook graag af en toe in de kijker. Deze keer komt projectmedewerker Laura aan het woord. Ze vertelt over haar job, de projecten waar ze trots op is en de toekomst.
Eerst vooral: wat doet een projectmedewerker bij De Fietsambassade?
Samen met mijn collega’s doe ik veel verschillende dingen. Wij starten vooral nieuwe projecten op en testen innovatieve ideeën. Dat kan voor De Fietsambassade zelf zijn, zoals nieuwe fietstypes onderzoeken, of voor fietsers in de stad, zoals nieuwe manieren van fietsparkeren uitpluizen. Voor deze innovatieve projecten krijgen we vooral financiële middelen van Stad Gent en daarnaast is het soms onze taak om op zoek te gaan naar extra steun vanuit verschillende binnenlandse en internationale overheden.
Ik kan het makkelijker uitleggen met enkele voorbeelden. Zo heb ik enkele jaren geleden onze testkaravaan in samenwerking met Spits uitgebouwd. Dat is een collectie fietsmodellen die we door werknemers van bedrijven laten uittesten voor hun woon-werkverkeer. Ik moest toen bijvoorbeeld bepalen welke fietstypes erin moesten, hoe we de testkaravaan in de markt zouden zetten en heb veel overlegd met de andere betrokken partners. Een van mijn collega’s heeft bijvoorbeeld de nieuwe openbare fietspompen gelanceerd. Daar kwam ook veel onderzoek over de kwaliteit, locaties enzovoort aan te pas.
Op welk project blik je met trots terug?
Het eerste dat in me opkomt is het fietsparkeren tijdens de Gentse Feesten van dit jaar. We creëerden 2 grote bemande fietsenparkings aan de rand van de feestenzone. Daarin konden mensen hun fiets veilig en makkelijk achterlaten. Ik was al sinds 2020 bezig met de voorbereiding hiervan. Er waren toen jammer genoeg 2 jaren zonder feesten en dit jaar konden we dus eindelijk onze plannen effectief uitrollen. En dat bleek een succes: er werd geen enkele fiets gestolen in de bemande parkings en we kregen vele positieve reacties.
Dit was natuurlijk een team effort. De collega’s van het Fietsendepot werkten voor, tijdens en na de feesten heel hard aan dit project. De personeelsdienst zorgde voor de nodige werkkrachten om de bemande parkings te doen draaien en team communicatie nam de signalisatie en bewustwording voor zijn rekening. Ik vond het heel leuk om met zo veel mensen samen te werken aan dit grote project.
Lees hier meer over dit project.
Kun je al iets vertellen over een toekomstig project waar je naar uitkijkt?
Zeker, in 2024 komt VeloCity naar Gent. Dat is een groot, internationaal fietscongres waar steden, academici, beleidsmakers, onderzoekers enzovoort samenkomen om de toekomst van de fiets te bespreken. De Fietsambassade zal een belangrijke rol spelen bij de organisatie en omkadering daarvan. Ik en mijn collega’s zullen de komende tijd dus al aan de voorbereiding beginnen. VeloCity is een belangrijk project omdat we zo kunnen tonen dat we trots mogen zijn op onze fietsstad, niet alleen lokaal maar ook aan de rest van de wereld.
Je werkt al 4 jaar bij De Fietsambassade, je voelt je hier duidelijk thuis. Wat vind je het leukste aan jouw job en de organisatie?
Ik vind de diversiteit van mijn job heel leuk. Het ene moment ben ik ons verjaardagsfeest voor het 5-jarig bestaan aan het organiseren, het volgende moment sta ik jobstudenten op te leiden om te werken op een bemande fietsenparking. Ik heb tijdens die 4 jaar veel verschillende dingen mogen doen en heb heb dus ook al veel kunnen bijleren. Ook de toffe collega’s zijn een heel mooi aspect van mijn job hier.
De Fietsambassade is een relatief jonge en heel dynamische organisatie. Het is leuk om te zien hoe we doorheen de jaren gegroeid zijn. Ik merk dat onze dienstverlening steeds verbetert en dat er veel motivatie is om die positieve trend verder te zetten.