Weesfietsen krijgen een tweede leven

Om de afvalberg te verkleinen, gaan we aan de slag met weesfietsen. Onderdelen worden na een kwaliteitscontrole aangeboden aan Gentse fietsherstelzaken en gebruikt in onze Fietspunten.

Weesfietsen blijven vaak eenzaam achter in het Fietsendepot nadat ze van de straten gered werden. Als het 'baasje' de fiets niet komt halen, geven wij ze een nieuwe kans zodat ze niet op de afvalberg belanden. 

Herstel met tweedehands onderdelen

De onderdelen van de weesfietsen worden na een kwaliteitscontrole eerst te koop aangeboden aan Gentse fietsherstelzaken. Het gaat dan vooral om onderdelen die lang bruikbaar blijven, zoals bijvoorbeeld wielen, zadels of naafversnellingen. Uitzonderlijke onderdelen gaan via openbare veilingen naar andere fietsherstellers of hobbyisten.

Maar ook in onze Fietspunten zetten we de tweedehands onderdelen in: je kan er kiezen om je fiets te laten herstellen met tweedehands onderdelen. Die zullen ongeveer 40 % goedkoper zijn.

 

tweedehands onderdelen

Tweedehands fiets kopen

We gebruiken ook onderdelen om volledig nieuwe fietsen mee te bouwen. Die fietsen worden met één jaar garantie verkocht in het Fietsendepot. Ontdek hier hoe je zo'n fiets kunt kopen.

Sociale tewerkstelling

We zetten ook bij dit project maximaal in op sociale tewerkstelling. De weesfietsen worden onder handen genomen door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Zij hebben een opleiding gekregen tot fietshersteller, een knelpuntberoep, en bouwen ervaring op om door te stromen naar een job op de reguliere arbeidsmarkt.


AVS maakte een reportage over dit project:

De Fietsambassade ontving voor dit project steun van de Vlaamse overheid.

Laatst gewijzigd
wo 2 okt 2024