Op 16 mei 2023 vierde de fietstaxi zijn 1-jarige bestaan. De fietstaxi is er voor minder mobiele personen in Gent die een verplaatsing van deur tot deur willen maken.
Dit vroeg om een feestje én een gesprek met klanten Jentel, Alexander en George.
Op 16 mei 2023 vierde de fietstaxi zijn 1-jarige bestaan. De fietstaxi is er voor minder mobiele personen in Gent die een verplaatsing van deur tot deur willen maken.
Dit vroeg om een feestje én een gesprek met klanten Jentel, Alexander en George.
Alexander (13 jaar, heeft een been in het gips): Ik gebruik de fietstaxi nog maar enkele weken. Bij een sprong op school brak ik 4 tenen waardoor mijn been in het gips moest.
George (84 jaar, is moeilijk te been): Nog niet zo lang, sinds ze werken aan het uitvoeren zijn in mijn straat en de bushalte niet meer bediend wordt.
Jentel (28 jaar, is blind en heeft verstuikte voet): Sinds eind februari van dit jaar. Gewoonlijk nam ik de bus maar omdat ik mijn voet had omgeslagen werd dat onmogelijk. Dan heb ik de fietstaxi ontdekt. In de toekomst zal ik een combinatie maken van het openbaar vervoer en de fietstaxi.
Alexander: Heel toevallig! Toen ik net uit het ziekenhuis kwam na een controle zagen we een fietstaxi staan. Mijn mama maakte een babbeltje met de fietser en voilà! Sindsdien ben ik overtuigd.
George: Ik zag iemand van de fietstaxi op straat en ben eens gaan praten met die mensen. Sindsdien bel ik wekelijks naar Saar en Liesbet om ritjes vast te leggen.
Jentel: Iemand anders had mij verteld over de fietstaxi dus ik heb het eens geprobeerd, en het werkt!
Alexander: Hendrik reed eens met mij in de rolstoeltaxi helemaal tot op het perron van station Gent-Sint-Pieters. Dat was leuk!
George: Ik ga het vaakst naar de bank of om boodschappen in de buurt. Als de vrijwilliger genoeg tijd heeft stoppen we voor een koffietje bij Paula. Dat is altijd gezellig.
Jentel: Mijn meest afgelegde rit is van en naar het werk. Ik werk als doctoraatsstudente aan de UGent. De verschillende vrijwilligers doen dit precies ook allemaal op een andere manier, de ene keer via de drukkere wegen, de andere keer via kleine straatjes. Het is aangenaam dat het aantal tramlijnen die we kruisen beperkt is waardoor er minder schokken zijn.
Alexander: Het is heel gemakkelijk. Op de rolstoelfiets sta je vooraan dus je hebt superveel zicht en moet zelf helemaal niets doen. Normaal fiets ik zelf maar nu kan ik mij eens laten voeren, wijs!
George: De vrijwilligers zijn heel vriendelijk en op deze manier kan ik veel dingen toch nog zelfstandig doen zoals naar de winkel gaan.
Jentel: Met de fietstaxi ben ik eigenlijk even snel of sneller op het werk dan met de bus. Als blinde kan het openbaar vervoer nemen nogal veel energie vragen, met de fietstaxi moet ik mij veel minder concentreren omdat de ritjes van deur-tot-deur zijn. Verder vind ik het ook heel leuk om in de buitenlucht te zijn, zelfs als het regent met een regenjas of de overkapping boven de fietstaxi.